Hvordan budsjettere med en uregelmessig inntekt

Hvis du er selvstendig næringsdrivende kan det hende du har å gjøre med en uregelmessig månedlig inntekt. Dette kan få nøyaktig budsjettering til å virke umulig. Finn ut mer om hvordan du effektivt kan budsjettere når du har forskjellige beløp som kommer inn hver måned.

Hvordan budsjettere med en uregelmessig inntekt
Photo by Windows / Unsplash

Du vet kanskje ikke hvor mye du kommer inn hver måned, men du bør ha en god ide om hvor mye som går ut – og dette er et godt sted å begynne.

Lag en liste over alle viktige vanlige utgifter. Dette inkluderer:

  • leie eller boliglån
  • reisekostnader
  • mobiltelefon
  • elektrisitet og bensin
  • forsikring
  • skatt
  • mat
  • hvis du vet hvor mye som går ut hver måned, kan du budsjettere – basert på hvor mye som kommer inn.

Dette er også en god måte å identifisere måter du kan kutte ned på.

Sørg for at du kan dekke faste regninger

Når du har regnet ut hvor mye du skal ut, må du være sikker på at du kan dekke disse kostnadene hver måned. Hvis du er bekymret for å gå tom for penger øremerket disse regningene, kan det være lurt å opprette en egen konto for dine vanlige utgifter. Du kan deretter bruke den til å fylle på i en måned med høyere inntekt. På denne måten vil du alltid vite at pengene er der for å dekke viktige utgifter.

Budsjett for din laveste månedlige inntekt

Hvis inntekten din varierer, kan det være fristende å budsjettere som om hver måned blir en god måned. Men dette kan smelle tilbake på deg hvis du har en dårlig måned.

Et godt tips er å budsjettere for den laveste månedlige inntekten din – i det minste vil du alltid få dekket de store kostnadene. Deretter, hvis du har en god måned, kan du revidere det månedlige budsjettet opp.

Eller legg sammen alt du har kommet inn i løpet av det siste året og del det på 12. Dette vil gi deg en gjennomsnittlig månedlig inntekt som du kan bruke som basis for inntekten din.

Tenk fremover

Det er viktig å ta hensyn til sesongmessige endringer i inntekt, spesielt hvis du er selvstendig næringsdrivende. I noen bransjer er julen en god periode. Mens i andre er ferien en treg tid, med liten inntekt som kommer inn.

Du må også være klar over tider når utgiftene dine vil være høyere. For eksempel rundt jul, eller i måneder når det er bursdager eller årsregninger som forfaller, for eksempel bilforsikring.

Bygg opp et nødfond

Hvis du har en god måned, eller en måned hvor utgiftene dine er mindre enn forventet, unngå fristelsen til å bare kaste ut ekstra penger.

Prøv å bygge opp et nødfond for å dekke uventede kostnader og komme deg gjennom tider da inntekten din kan være lavere.

Det er bra å ha tre måneders viktige utgifter tilgjengelig. Men selv å ha spart en måneds inntekt vil gi deg en pute for å beskytte deg mot umiddelbare inntektsjokk.

Abonner for økonomiske tips