Vanlige spørsmål om kredittkort - full guide for 2022

Vanlige spørsmål om kredittkort - full guide for 2022
Photo by Emil Kalibradov / Unsplash

Hvor mye kan jeg låne?

Kortleverandøren din vil avgjøre dette basert på faktorer som hvor mye tilgjengelig inntekt du har etter å ha oppfylt dine vanlige økonomiske forpliktelser, og om du har andre typer kreditt, som boliglån, lån, eller kassekreditt. Summen kan maksimalt være 5 ganger årsinntekten.

Hvor lang tid tar det å få et kredittkort?

Mange kredittkortleverandører tilbyr nå øyeblikkelig godkjenning for kredittkort når du søker på nettet. Andre bruker rundt fem til ti dager på å bestemme seg.

Når du har blitt godkjent for et kredittkort, bør det ankomme innen 10 virkedager. Du må vanligvis aktivere kortet når du har mottatt det ved å ringe et automatisk nummer. Så snart du har gjort det og mottatt PIN-koden din, kan du begynne å bruke ditt nye kredittkort.

Kan man ombestemme seg etter at man har søkt?

Ja. Når du mottar kortet ditt har du 14 dager (kjent som angrefristen) på deg til å informere leverandøren om at du har ombestemt deg og ønsker å kansellere avtalen. Hvis du allerede har brukt kortet, må du betale tilbake den utestående saldoen innen 30 dager.

Kan jeg betale ned kredittkortgjelden min tidlig?

Ja. I motsetning til med personlige lån, er det ingen straffer hvis du ønsker å slette saldoen din tidlig.

Merk at hvis du har et introduksjonstilbud på 0 % med kredittkortet ditt, er det viktig å betale hele saldoen før 0 %-avtalen avsluttes og renter belastes.

Kan jeg bruke kredittkortet mitt i utlandet?

Ja, du kan, men det kan være dyrt ettersom mange kredittkort krever et utenlandsk transaksjonsgebyr på rundt 3 % hver gang du bruker. Du vil også bli belastet for kontantuttak på toppen, med renter fra det øyeblikket du får pengene dine.

I stedet er det bedre å velge et kort som er mer egnet for utenlandsbruk og lar deg omgå disse avgiftene.

Kan jeg få et felles kredittkort?

Kort sagt, nei – men du kan legge til flere kortholdere som da får sitt eget kort. Du deler den enkle kredittgrensen på kontoen, men den primære kortinnehaveren vil være ansvarlig for å fjerne gjelden.

Hva er forskjellen mellom et kredittkort og et forhåndsbetalt kort?

Et kredittkort lar deg låne penger som du betaler tilbake på et senere tidspunkt, ofte med renter på toppen. Til sammenligning krever et forhåndsbetalt kort at du laster opp kortet med kontanter på forhånd, og du kan da bare bruke det som er på kortet.

Forhåndsbetalte kort kan være et godt alternativ hvis du har en dårlig kredittscore eller hvis du har et stramt budsjett, og noen forhåndsbetalte kort kan lastes med utenlandsk valuta slik at du kan bruke dem i utlandet.

Abonner for økonomiske tips