Hvordan redusere strømkostnadene

Disse enkle vanene, enkle hjemmeforbedringer og smarte kjøpstips kan gi betydelige energibesparelser over tid. Skeptisk? Gi dem en sjanse. La strømregningen tale for seg selv.

Hvordan redusere strømkostnadene
Photo by Kelly Sikkema / Unsplash

Slå av ting.

Det betyr ikke bare at du trykker på lysbryteren når du forlater et rom (selv om det også er viktig). Du bør også sørge for at TV-en, datamaskinen, videospillkonsollene, kabelboksene og digitale videoopptakerne er slått av når du ikke aktivt bruker dem – eller koblet fra helt, hvis de lyser opp eller på annen måte bruker energi selv når de er slått av. Ladere for mobiltelefoner, nettbrett og andre trådløse enheter bruker også små mengder energi selv når de ikke lader. Koble gjenstander du bruker regelmessig til en strømskinne, slik at du enkelt kan slå dem av på en gang.

Datamaskiner kan også settes til hvile- eller dvalemodus, som bruker mye mindre strøm enn når de er på og aktive; programmer din til å gjøre dette automatisk etter 10 til 15 minutter med inaktivitet. Og hoppe over skjermsparerne; de er ikke nødvendige for å beskytte moderne skjermer, og det er mye mer effektivt å stille inn skjermen til å slå seg av når den ikke er i bruk.

Kjøp smartere pærer.

En LED-lyspære koster lite, og den kan spare flere tusenlapper i løpet av levetiden. LED-er bruker opptil 85 prosent mindre energi for å levere samme mengde lys som glødelamper, og de kommer i mange forskjellige former, farger og intensiteter. De når også full lysstyrke umiddelbart og kan fungere med dimmerbrytere.

Ikke bruk mer energi enn du trenger.

Ikke kjør oppvaskmaskinen når den ikke er full, still inn vaskemaskinen på riktig vannnivå og vask klær – bortsett fra de mest skitne lastene – i kaldt vann. Still inn kjøleskapstemperaturen mellom -2 og 5 grader og fryseren mellom -17 og -15, og sørg for at begge er tett forseglet.

Tørketrommelen er en av de største energibrukerne i hjemmet, og bruker ofte like mye som et nytt kjøleskap, oppvaskmaskin og vaskemaskin til sammen. Lufttørke klær når det er mulig, og når du må bruke maskinen, sørg for å rengjøre lofilteret etter hver bruk, bruk innstillingen for automatisk tørking eller fuktighetssensor, og ikke legg våte gjenstander til en last som allerede er delvis tørr.

Juster TV-innstillingene.

Selv om dagens høyoppløselige TV-er bruker rundt 60 prosent mindre energi enn tidligere, bruker noen Internett-klare modeller overflødig strøm etter at de er slått av, takket være en «hurtigstart»-funksjon som lar dem starte opp noen sekunder raskere. Deaktiver dette alternativet i TV-ens innstillinger - og mens du er der, se om modellen din har en automatisk lysstyrkekontroll, eller ABC, sensor, som vil justere bildets lysstyrke til nivået av lys i rommet. Siden det meste av TV-titting skjer om natten, kan dette utgjøre en stor forskjell i energiforbruket.

Hvis du vil streame filmer og bruke tjenester som Netflix eller YouTube, bør du vurdere å kjøpe en Internett-klar TV eller en liten tilleggsenhet – som Apple TV, Google Chromecast eller en Roku-boks – som bruker svært lite strøm. Unngå å strømme video gjennom spillkonsoller som PlayStation eller Xbox, som kan bruke opptil 30 ganger mer energi. (Hvis du bruker en spillkonsoll regelmessig, sett den i det minste til "auto power down"-modus.)

Mål strømmen din.

En strømmåler, for eksempel en Tibber-pulse, måler hvor mye energi hver dings i hjemmet ditt bruker, når den er på og når den tilsynelatende er slått av. Disse koster vanligvis lite, men kan gi deg en god oversikt over hva som bruker strøm i hjemmet ditt.

Lukk opp sprekkene.

Selv noe så enkelt som å bytte ut gamle vinduer eller dekke nakne gulv med tepper kan utgjøre en stor forskjell.

Handle smartere.

Mange av dagens nye apparater bruker halvparten av energien fra de for 20 år siden.

Skal du kjøpe ny datamaskin? Husk at bærbare datamaskiner bruker betydelig mindre energi enn stasjonære versjoner og kan kobles til eksterne skjermer og tastaturer når du vil ha storskjermopplevelsen. Pusse opp badet ditt? Bytt ut gamle dusjhoder med nye lavstrømsdesign for å forhindre at overflødig varmtvann (og energien som brukes til å varme det opp) går i avløpet.

Juster temperaturen

Selv om du kjøper det mest effektive klimaanlegget, varmeapparatet eller varmtvannsberederen på markedet, er energibesparelsene svært avhengig av innstillingene du velger.

Abonner for økonomiske tips