Hvordan bli mer økonomisk ansvarlig

Uttrykket "økonomisk ansvarlig" kan fremkalle bilder av tweedjakker med albuebeskyttere og gammeldagse kalkulatorer. Men dette konseptet er mer relevant enn du kanskje tror. Og det er definitivt aktuelt for deg!

Hvordan bli mer økonomisk ansvarlig
Photo by Ibrahim Boran / Unsplash

Hva vil det si å være økonomisk ansvarlig?

Hver gang penger er involvert, kreves et visst nivå av klok beslutningstaking (også kalt "ansvar"). Det er derfor folk alltid nevner finanspolitisk ansvar ved siden av penger og budsjetter.

Akkumulering av rikdom trenger ikke å være det endelige målet. Det kan bare være et middel til et mål. For sannheten er at du trenger penger for å finansiere livet du ønsker å leve og for endringen du ønsker å bringe til verden.

Så, den "fiskalt ansvarlige" betydningen koker ned til samvittighetsfulle utgifter. Hvordan penger brukes betyr noe, ikke bare for deg og din familie, men også i sammenheng med den globale økonomien.

På denne måten kan vi holde oss selv, våre kjære, selskapene vi investerer i, og myndighetene våre ansvarlige for å være økonomisk ansvarlige.

Hvordan kan du være økonomisk ansvarlig med din personlige økonomi?
Skattemessig ansvarlig mening kommer ned til to pilarer når det gjelder din personlige økonomi. Først er det å ta ansvar for dine daglige valg. Og så lage en visjon for fremtiden. Hovedstrategien er å kontrollere hva du kan og planlegge for det du ikke kan.

Her er noen viktige måter du kan være økonomisk ansvarlig på:

Lag et budsjett

Når det gjelder budsjettering, er den enkleste formelen du kan følge 50 % for essensielle utgifter, 30 % for ikke-essensielle utgifter og 20 % for å spare og investere. Dette er imidlertid bare en retningslinje.

Budsjettering er svært personlig. Lag din basert på inntekten din, sesongen av livet og pengemålene dine. Det handler om å finne den budsjetteringsmetoden som fungerer best for deg.

Men det er et viktig dokument fordi det hjelper deg å bli økonomisk ansvarlig. Den forteller deg hvor mye penger du får inn og hvor mye du bruker.

Spor forbruket ditt

Det er ingen vits i å lage et budsjett hvis du ikke skal spore for å se hvordan det stemmer. Å spore utgiftene dine informerer ikke bare om fremtidige budsjetter, men det kan også tjene som en magesjekk når du evaluerer utgiftene dine.

For eksempel, "Beklager, jeg brukte 45 dollar mer enn jeg forventet på kaffe denne måneden – jeg må kutte ned neste måned". Eller: "Wow, jeg bruker konsekvent $20 mindre på bensin hver måned - jeg kan bruke dette på gjelden min i stedet".

Dette er refleksjonspunkter som kan hjelpe deg å bli bevisst ditt finanspolitiske ansvar. For å være mer oppmerksom på utgiftene dine i fremtiden, sørg for at de månedlige utgiftene er tatt med.

Lag kategorier som bolig, transport, mat og så videre for å gjøre det enklere. Begynn deretter å føre opp utgiftene dine som husleie, bilforsikring, dagligvarer og Netflix-abonnement under hver kategori.

Etablere nødfond

Uventede utgifter skjer. Det er ikke til å unngå dem. Men du kan bygge opp besparelser slik at når katastrofen inntreffer – eller til og med glade overraskelser dukker opp – blir du ikke sittende å lete etter penger.

Her er to måter å spare på:

Nødfond
Bygg opp nødfondet ditt slik at du har penger når «livet skjer». Tenk på øyeblikk som når varmtvannsberederen slutter å fungere, bilen går i stykker, eller du mister jobben og du ikke finner en ny jobb med en gang.

Mål å spare minst tilsvarende tre til seks måneders utgifter. Start med beløpet du trenger til grunnleggende levekostnader. Dette inkluderer minimum du trenger for mat, bolig, kjerneverktøy og transport.

Betal ned gjeld
Hvis du betaler renter på gjelden din, suger det potensialet ut av dine langsiktige sparing og investeringer. Spesielt hvis du har høy rentegjeld.

Så fokuser på å kvitte deg med gjelden din så snart du har bygget opp et nødfond. Du vil bli lettet over å være fri fra vekten av gjeld, enten det er kredittkortgjeld eller studielånsgjeld. Og å betale dem ned er definitivt den økonomisk ansvarlige tingen å gjøre.

Hvis du bruker kredittkort, sørg for at du har en plan for å bruke disse kredittkortene med omhu. Budsjetter utgiftene dine. Og betal saldoen din hver ende av måneden.

Opprett flere inntektsstrømmer

I stedet for å være helt avhengig av en enkelt kilde, er det en god idé å ha flere inntektsstrømmer. Husk at det ikke bare er for bedriftseiere og sosiale medier-påvirkere.

Enten du har en spesiell ferdighet, en kunstnerisk lidenskap eller en annen potensiell inntektskilde, hvorfor ikke utnytte det? Du kan også tjene litt passivt hvis du har ekstra eiendom i huset ditt som du kan leie ut.

Begynn å investere

Du trenger ikke være millionær for å begynne å investere. Husk at det ikke er noen "riktig" måte å investere på. En av de første tingene du bør ta tak i er regelmessige bidrag til et pensjonsfond, spesielt hvis arbeidsgiveren din har et matchprogram. (Det er gratis penger som vil øke over tid!)

Generelt for andre investeringsalternativer, bestem hvor mye du er villig til å risikere og prøv det ut. Det er alltid et visst nivå av risiko.

Husk at det også er risikabelt å legge igjen sparepengene dine i kontanter fordi det taper verdi over tid med inflasjon.

Skaff deg riktig type forsikring

Å ha riktig forsikring er muligens det kjedeligste temaet, men det er en veldig viktig del av ditt skattemessige ansvar. Dette er de ulike forsikringstypene du bør vurdere.

Uføreforsikring

Du vil være sikker på at du er uføretrygdet slik at du har en inntekt hvis du ikke kan jobbe. Dette er spesielt relevant hvis du er selvstendig næringsdrivende eller jobben din ikke har retningslinjer for å beskytte deg mot skader eller alvorlige sykdommer.

Huseierforsikring

Huseierforsikringen beskytter din bolig og eiendeler mot skade eller tyveri. Så sørg for at dekningen din er omfattende nok.

Leietakere, ikke tro at du er unntatt - alle tingene i ditt leide hjem kan dekkes til en rimelig pris med leieforsikring.

Livsforsikring

Hvis du har en familie som er helt eller delvis avhengig av deg, bør du vurdere å kjøpe livsforsikring. Hvis du dør uventet, så vet du at de har penger til å forsørge seg selv.

Selv om du ikke har pårørende hvis du bærer litt gjeld, er en livsforsikring god å ha. Det beskytter familien din mot å måtte dekke gjelden din. Du vil ikke plage familien din med utgifter de kanskje ikke har midler til å betale for.

Abonner for økonomiske tips