50/30/20-regelen - hvordan fordele pengene dine

Denne intuitive og enkle regelen kan hjelpe deg med å utarbeide et rimelig budsjett som du kan holde deg til over tid for å nå dine økonomiske mål.

50/30/20-regelen - hvordan fordele pengene dine
Photo by Kelly Sikkema / Unsplash

Den amerikanske senatoren Elizabeth Warren populariserte 50/20/30-budsjettregelen i sin bok, All Your Worth: The Ultimate Lifetime Money Plan. Regelen er å dele inntekten etter skatt i tre kategorier av utgifter: 50 % på behov, 30 % på ønsker og 20 % på sparing.

50 %: Behov

Behov er de regningene du absolutt må betale og er de tingene som er nødvendige for å overleve. Disse inkluderer husleie- eller boliglånsbetalinger, bilbetalinger, dagligvarer, forsikring, helsetjenester, minimumsgjeldsbetaling og verktøy. Dette er dine "must-haves". Kategorien "behov" inkluderer ikke varer som er ekstrautstyr, som HBO, Netflix, Starbucks og spise ute.

Halvparten av inntekten etter skatt skal være alt du trenger for å dekke dine behov og forpliktelser. Hvis du bruker mer enn det på dine behov, må du enten kutte ned på ønsker eller prøve å redusere livsstilen din, kanskje til et mindre hjem eller mer beskjeden bil. Kanskje samkjøring eller kollektivtransport til jobb er en løsning, eller å lage mat hjemme oftere.

30 %: Ønsker

Ønsker er alle tingene du bruker penger på som ikke er helt avgjørende. Dette inkluderer middag og film ute, den nye vesken, billetter til sportsbegivenheter, ferier, den nyeste elektroniske gadgeten og ultra-høyhastighets Internett. Alt i "ønsker"-bøtta er valgfritt hvis du koker det ned. Du kan trene hjemme i stedet for å gå på treningsstudioet, lage mat i stedet for å spise ute, eller se sport på TV i stedet for å få billetter til kampen.

Denne kategorien inkluderer også de oppgraderingsbeslutningene du tar, for eksempel å velge en dyrere biff i stedet for en rimeligere hamburger, kjøpe en Mercedes i stedet for en mer økonomisk Honda, eller velge mellom å se på TV med en antenne gratis eller bruke penger på å se kabel-TV . I utgangspunktet er ønsker alle de små ekstramaterialene du bruker penger på som gjør livet morsommere og underholdende.

20 %: Besparelser

Til slutt, prøv å allokere 20 % av nettoinntekten din til sparing og investeringer. Dette inkluderer å legge til penger til et nødfond på en banksparekonto, aksjefondskonto og investere i aksjemarkedet. Du bør ha minst tre måneder med nødsparing for hånden i tilfelle du mister jobben eller en uforutsett hendelse inntreffer. Etter det, fokuser på pensjonisttilværelsen og møte andre økonomiske mål på veien.


Sparing er vanskelig, og livet kaster ofte uventede utgifter på oss. Ved å følge 50-20-30-regelen har du en plan med hvordan du skal forvalte inntekten etter skatt. Hvis du finner ut at utgiftene din til ønsker er mer enn 20 %, kan de finne måter å redusere disse utgiftene på som vil bidra til å lede midler til viktigere områder som nødpenger og pensjonering.

Livet skal nytes, og det anbefales ikke å leve som en spartaner, men å ha en plan og holde seg til den vil tillate deg å dekke utgiftene dine, spare til pensjonisttilværelsen, samtidig som du gjør de aktivitetene som gjør deg glad.

Abonner for økonomiske tips